RSS
 

WŁOSKA BABKA UCIERANA

05 lip


Przepis odkryłam dzięki akcji na Durszlaku, a pochodzi z bloga Gotuj z Evi,
a dokładnie tu

B A B K A

300 g mąki
125 g jogurtu naturalnego
125 g oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia(mała paczka)
1/4 szklanki mleka do rozpuszczenia proszku
150 g cukru
3 jajka
tabliczka pokruszonej czekolady mogą być i inne dodatki wiórki kokosowe, orzechy
cukier waniliowy, aromat do ciast według uznania

Foremkę 20 na 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt. Ciągle mieszając dodajemy powoli mąkę.Jeśli zależy wam na porządku w kuchni, sypcie mąkę łyżką stołową między mieszadła miksera. Zauważyłam, że w ten sposób mniej się kurzy.
Pokruszoną czekoladę mieszamy z ciastem. Dodajemy proszek rozmącony z mlekiem, powinno się spienić.
W piekarniku nagrzanym do 180st. C pieczemy ok 20- 30 min .Zależy od piekarnika. Ja użyłam wąskiej „falowanej” foremki.

DO DEKORACJI
rozpuszczona czekolada
lukier z ajerkoniaku- 30 ml alkoholu + 4-5 łyżek cukru pudru
bita śmietana z żelatyną deserową rozpuszczoną w mleczku kokosowym, kilka czekoladowych drażetek.

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Evi

    6 lipca 2012 o 15:25

    Z taką dekoracją ciasto musi obowiązkowo smakować :-)))
    Dzięki za skorzystanie z mojego przepisu i włożenie mojego linku.
    Pozdrawiam.Evi.

     
    • Magdalena

      6 lipca 2012 o 15:37

      Już połowy nie ma, a mąż jeszcze nie przyjechał ;) . Dodanie linku drobiazg, to Twój przepis.

       
 

  • RSS